Waterman (21 januari - 19 februari)

Waterman is een luchtteken en voor luchttekens is het denken uiterst belangrijk. Aan het doen komen ze vaak wat minder toe. Watermannen zijn vaak zeer begaan met de mensheid. Ze leven volgens het principe van gelijkheid, vrijheid en broederschap, maar met de echt persoonlijke contacten kunnen ze het nogal eens moeilijk hebben. Ze zijn vaak heel sociaal. Zo houden ze zich met de hele buurt bezig of met een maatschappij verbeterende club, maar het uiten van emoties in een relatie vinden ze maar lastig. Een Waterman voelt zich meestal meer op zijn gemak als vriend en kameraad dan als hartstochtelijk minnaar of minnares.

Een Waterman houdt van het ideaal, van een idee, maar is meestal niet praktisch genoeg om het ook daadwerkelijk uit te voeren. Ze begrijpen heel goed wat een ander nodig heeft en kunnen zich daar totaal aan opofferen, wat dan wel ten koste gaat van de eigen gevoelens. Ook heeft de Waterman een sterke behoefte aan vrijheid. Ze zijn allergisch voor dwang en vaak heel eigenzinnig en excentriek. Bovendien maken ze zich niet echt druk over de mening van een ander. Ze kennen maar 1 waarheid en dat is de waarheid. Watermannen zijn vaak onthutsend eerlijk. Dat dit wel eens kwetsend voor een ander kan zijn, hebben ze dan gewoon niet in de gaten. Zeg het voorzichtig en maak dan dat je weg komt. Watermannen zijn namelijk zomaar beledigd en kunnen dan hemel en Aarde bewegen om hun gelijk te krijgen. Laat ze er even over nadenken. Eenmaal alles op een rijtje gezet, hebben ze alle begrip voor het tegenwoord en zullen door een vriendelijke benadering hun spijt tonen. Niet met woorden maar met daden. Ze hebben iets van een Willie Wortel, altijd bezig met het uitvinden van dingen. Met hun aparte ideeën zijn ze hun tijd vaak ver vooruit. Een Waterman heeft namelijk maling aan regels en is daardoor vaak een origineel en erg onafhankelijk denker.

Veel Watermannen hebben daarom moeite met hun rol in het gezin en kunnen dit alleen op basis van gelijkheid. Het is dan ook niet zo verwonderlijk om een Waterman eerder te zien kiezen voor een baan als hulpverlener dan voor het ouderschap. Als een Waterman wel voor kinderen kiest, worden die behandelt als gelijkwaardige en zelfstandige wezens en wordt hun veel vrijheid gegund, maar dan wel volgens de regels die de Waterman heeft opgesteld.

Op het werk zijn het uitstekende collega s, niet te beroerd om hun nek uit te steken en zeker niet als ze het gevoel hebben dat het gaat om een kwestie van eerlijkheid of rechtvaardigheid. Met gezag en autoriteit hebben ze behoorlijk wat moeite, vooral wanneer het niet gaat zoals het zou moeten. Ze worden dan panisch en kunnen maar niet begrijpen dat de wereld zo oneerlijk in elkaar kan zitten.

Een Waterman kan het letterlijk benauwd krijgen van te veel dwang, maar is een uitstekende kameraad die je niet snel in de steek zal laten. Verwacht van een Waterman alleen niet al te gauw romantische cadeaus, liefdesgedichten of bossen bloemen. Dat lukt alleen als je hem of haar genoeg ruimte en vrijheid geeft, en er niet om vraagt. Alleen dan kun je alles krijgen. Een Waterman zou een voorbeeld voor iedereen kunnen zijn, maar dan moet je hem eerst wel heel goed kunnen begrijpen.