Kreeft (22 juni - 22 juli)

Een Kreeft hoort echt tot de watertekens. Hij is gevoelig en kwetsbaar en reageert vaak gevoelsmatig. Vanuit die kwetsbaarheid houdt een Kreeft het liefste vast wat hij kent. De grappigste uiting daarvan is de enorme bewaardrift. Hij is altijd bang om iets weg te gooien, want je weet nooit of je het nog nodig hebt! Een Kreeft kan een cadeautje van iemand krijgen en het eigenlijk niet echt mooi vinden, maar als de persoon die het hem gaf heel dierbaar is, maakt dat het cadeautje toch weer waardevol.

Een Kreeft heeft er behoefte aan om nodig te zijn. Hij of zij wil graag zorgen en voeden, want dat geeft veiligheid en geborgenheid. Het gezin en zijn verleden zijn heel belangrijk voor een Kreeft. Beide geven hem een gevoel van wortels en dus veiligheid. Sommige Kreeften zijn een liefhebber van geschiedenis en antiek. In relaties kiest een Kreeft voor veiligheid en houvast en voor een zorgende rol, omdat dit ook een manier is om nodig te zijn. En wie nodig is, is nooit alleen. Een Kreeft die niet nodig is, die niemand heeft om van te houden, kruipt in zijn schulp en voelt zich erg verdrietig.

Hoewel Kreeften humeurig en grillig kunnen zijn en moeite hebben met kritiek, zullen ze niet snel uit een relatie weglopen. Met hun grote verbeeldingskracht zullen ze gewoon zichzelf blijven wijsmaken dat alles prima gaat. Gezichtsverlies lijden en afgewezen worden, dat zijn hun grote angsten. Hoe beter een Kreeft heeft geleerd om veiligheid in zichzelf te zoeken, hoe sterker hij of zij in een relatie zal staan en hoe hechter die relatie waarschijnlijk ook is. Immers, als je met iemand samen bent om niet alleen te hoeven zijn, is dat minder waardevol dan wanneer je met iemand samen bent omdat je dat zo heerlijk vindt.

Kreeften zijn geboren vaders en moeders, maar soms hebben ze moeite om hun kroost los te laten. De Kreeft heeft dan het gevoel de taak te hebben volbracht en ziet dan geen toekomst meer in hun leven. Soms lukt het pas weer als ze hun eigen creativiteit hebben leren ontwikkelen om weer iets te kunnen betekenen. Als ze geen zelf kinderen hebben, vinden ze vaak andere manieren om hun verzorgende gevoel kwijt te kunnen. Omdat ze op hun gevoel reageren, voelen ze goed het verdriet van anderen aan en weten daarom ook goed wat die ander nodig heeft.

Op het werk zullen hun huiselijke trekjes soms boven komen door de gezellige sfeer die een Kreeft graag schept, of een vaderlijke of moederlijke houding naar collega’s toe te creĆ«ren. Een afscheid, en zeker een scheiding doet een kreeft heel veel pijn. Hij houdt graag vast aan gewoonten en aan mensen en is panisch voor het alleen zijn. Hij is de perfecte maatschappelijk werker als hij eenmaal de veiligheid in zichzelf gevonden heeft. Geef een Kreeft mensen en gezelligheid om hem heen, en je ziet de Kreeft weer volop levenslust uitstralen.