Steenbok (22 december - 20 januari)

De Steenbok is een aardteken, uitermate praktisch, taai, soms een beetje conservatief en kan zelf wat stijfjes over komen. Steenbokken houden van regels en van status. Maar dan wel zijn eigen regels en status. Ze zijn echte strategen, planners. Ze doen nooit zomaar iets. Vaak hebben Steenbokken een moeilijke jeugd achter de rug, of in ieder geval een jeugd waarbij ze al jong verantwoordelijkheid kregen en soms problemen hadden met een van de ouders. Daardoor zullen ze nog gerichter aan werken aan het opbouwen van zekerheid en carrière. Ze hebben al jong geleerd dat idealen prachtig zijn, maar een goede positie en een bankrekening een stuk veiliger.

Toch heeft een Steenbok ook iets onafhankelijks, al zal hij dat niet gauw laten zien. Hij neigt ertoe zich aan te passen, of uiterlijk "te doen alsof" om gemakkelijker zijn eigen weg te kunnen gaan. Een steenbok is altijd met een soort handeltje bezig, uitkienend wat iets opbrengt of wat het nut er van is. In het zakenleven zijn dan ook heel wat Steenbokken te vinden, meestal aan de top. Een Steenbok kan daartegen ook juist het tegenovergestelde zijn. Niet te veel poespas, niet teveel regeltjes, en wanneer je aan de top zit, heb je dus ook te maken met een stuk verantwoordelijkheid. En dat tast het vrije leventje weer aan. En dat kunnen sommige steenbokken tot wanhoop drijven.

Thuis is een Steenbok graag de baas. Met name de vrouwelijke Steenbok kan heel onzelfzuchtig haar eigen carrière opgeven en dan als een manager haar gezin leiden en haar echtgenoot stimuleren. Zij zal overigens niet snel trouwen met een partner die weinig te betekenen heeft op materieel vlak. De mannelijke Steenbok kan zich juist thuis tegenovergesteld opstellen dan buitens huis. Hij lijkt dan eindeloos meegaand en te kneden waar zijn partner het wil. Maar dat kan ook zo veranderen. Wanneer hij iets niet wil of zich aan iets gaat irriteren, dan kan hij zo gebruik maken van de horens die hij heeft meegekregen. En dan moet er heel wat gebeuren voordat hij weer een beetje kneedbaar is.

Over het algemeen houdt een Steenbok van orde en regels. Zijn orde en regels wel te verstaan. Hij gedraagt zich en eist dat ook van zijn kinderen. Zijn kinderen gaan doorgaans naar een dure school, ze leren dat ze iets moeten bereiken, ze worden goed gekleed en opgevoed tot een bruikbaar lid van d maatschappij. Dat zou je niet zeggen wanneer je terug kijkt naar de jeugd van een Steenbok. Daar kon hij nogal eens tegen de maatschappij aan trappen. Zeker wanneer de onredelijkheid om het hoekje kwam kijken. Ook een volwassen Steenbok kan daar niet goed mee leven, maar weet zich er, op een slimme wijze, bij aan te passen.

Hoewel een Steenbok saai kan lijken, hoeft dat niet zo te zijn. Werk en carrière nemen in zijn leven echter een aardig grote plaats in dat er voor plezier nog maar weinig ruimte is. Hij moet een doel hebben. Heeft ie dat niet, dan kunnen geestverruimende middelen aantrekkelijk lijken. Maar dat dan heel tijdelijk zijn. Want eigenlijk moet ie er niets van hebben. Er is ook een soort angst voor chaos voor de niet tastbare werkelijkheid. Maar als die goede positie eenmaal bereikt is, dan durven ze wel losser te worden. Een Steenbok is daarom vaak nogal ouwelijke en streng als hij jong is, maar wordt naarmate hij ouder wordt juist jeugdiger.

Op het werk zijn Steenbokken mensen die plicht en verantwoordelijkheid hoog in het vaandel dragen, maar door het wat heerszuchtige van hun karakter kunnen ze moeite hebben om ook een andere mening toe te laten. Boven alles wil een Steenbok erkenning en waardering. Pas dan kan er worden gespeeld.