Maagd (24 augustus - 23 september)

Maagd is een aardeteken en dus is een Maagd heel praktisch ingesteld. Hij gaat uit van de tastbare werkelijkheid en wenst die onder controle te hebben. Maagden zijn vaak uiterst ordelijk en netjes, of juist heel slordig. Overigens zit die behoefte aan ordelijkheid dan wel hoofdzakelijk in hun hoofd: daar moeten in ieder geval de zaken duidelijk en overzichtelijk zijn. Voor alles wat niet tastbaar en niet praktisch is, zoals romantiek en heftige emoties, zijn Maagden eigenlijk heel bang. Wat moet je daar nou mee? Dat leidt maar al te vaak tot een soort chaos waar Maagden panisch voor zijn.

Een Maagd ziet veel details en daardoor lijken ze eeuwig bezig te zijn met de grote puzzel die "leven" heet en vragen zich steeds af: "hoe is ieder stukje zo in te passen dat het beeld zichtbaar blijft?" En naar elk stukje dat niet in de puzzel past, wordt niet meer naar omgekeken. In relaties zoeken Maagden een soort zuiverheid, een soort orde en veiligheid. Omdat ze zo praktisch zijn, zullen ze beslist geen energie stoppen in iemand die niets waard is. En bij de aardse werkelijkheid hoort nu eenmaal geld en materie. Werk is belangrijk voor hen, want ook dat betekent geld en zekerheid. Maagden doen hun werk goed en ze zijn plichtsgetrouw, maar moeten wel worden aangestuurd.

Een Maagd is slim, kan situaties en mensen uitstekend analyseren en doet eigenlijk alleen maar dingen die zin hebben. Uitstekende eigenschappen voor een leidinggevende functie zou je zeggen, maar de Maagd kijkt wel uit. Als leidinggevende krijg je de grootste klappen en leef je in een angstig makende onzekerheid, en daar houdt hij helemaal niet van. Toch heeft een Maagd een sterke behoefte aan een nuttig leven. Soms doet een Maagd wat koel en nuchter aan, maar diep in z’n hart is het ook een heel onafhankelijk wezen.

Als een Maagd kinderen heeft, zal hij die uitstekend en liefdevol verzorgen. Hij let daarbij wel op dat het kind gezond eet, er netjes uit ziet en een vak leert. Een Maagd is meestal trouw, want het is onlogisch voor hem om dat niet te zijn. Bovendien houdt hij niet van trouweloze toestanden, behalve als hij ervan overtuigd is dat de nieuwe partij een echte vooruitgang is. De zaak wordt dan echter wel zo netjes mogelijk geregeld. Maagden zijn meestal creatief en erg handig. Ze zien erg veel, zijn ook behoorlijk kritisch en kunnen daardoor in veel gevallen pietje-preciezerig overkomen. Maar ze zijn ook kritisch naar zichzelf toe. Waardering en bevestigingen krijgen hebben ze echt wel nodig. Bij problemen is het belangrijk om erover te praten.

Een Maagd heeft genoeg zelfkritiek om te luisteren en is praktisch genoeg om er daarna iets mee te doen. Een Maagd is een fantastisch mens, met een eigen wil en gemakkelijk in de omgang. Maar kom niet aan met onrecht, want dan is de Maagd zomaar ontmaagd, in een hoek gedreven en van zijn voetstuk geduwd. Het kan dan heel lang duren voordat hij het vertrouwen weer terug kan vinden. En dan kunnen drank en drugs daarbij een grote rol spelen om alles weer op een rijtje te krijgen.