Vissen (20 februari - 20 maart)

Vissen horen tot de watertekens en reageren dan ook vanuit hun gevoel. Een Vis kan zo gevoelig zijn dat hij gemakkelijk te beïnvloeden is. Vissen zijn dromers, ze leven in de eindeloze wereld van het onbewuste en de verbeelding. Ze zijn grenzeloos meegaand, begripvol en romantisch aan de ene kant, en aan de andere kant onpeilbaar, ietwat mysterieus en verdwenen wanneer je het totaal niet verwacht. Vissen zijn de meesters van de grote verdwijntruc. Als ze ergens geen zin in hebben, zijn ze er niet. Ze vallen in slaap, gaan televisie kijken of drinken en eten hun problemen weg. Drank en drugs kunnen voor hen prima hulpmiddelen zijn. Maar reken er maar niet op dat ze verslaafd raken, want een Vis kan diep in de problemen zitten en kan tegen alle verwachtingen in weer totaal aanwezig zijn. Ze ontsnappen af en toe gewoon en lijken dan van de aardbodem verdwenen te zijn. Ze hebben dan even een reset nodig om alles weer op een rijtje te krijgen.

De Vis is erg gevoelig voor sfeer en spanningen in zijn omgeving en kan daar behoorlijk door beïnvloed worden. Hij kan dan de grootste moeite hebben om te onderscheiden of het nou aan een ander ligt of aan hemzelf. Daardoor kan de Vis in gezelschap heel onzeker zijn, maar zal dat zeker niet laten merken. Sterker nog, hij kan daarom juist alle aandacht naar zich toe trekken. Voor hem lijkt de spanning die hij voelt uit hemzelf te komen, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.

Een Vis doet er vaak lang over om er achter te komen wie hij zelf is en waarom hij iets doet. Omdat de werkelijkheid en fantasie zo door elkaar lopen, weten Vissen soms niet wat ze nu hebben gedroomd en wat er echt is gebeurd. Vissen zijn vaak hele creatieve en muzikale mensen. Zet ze op een podium en je ziet ze stralen. Een afspraak met een Vis maken moet je niet altijd serieus nemen. Ze kunnen die bewust of onbewust zo vergeten. Tijd is een begrip van deze wereld, maar niet van Vissen. In een relatie kan dat heel lastig zijn tot zelfs frustrerend zijn. Maar als je er begrip voor op kunt brengen zullen ze je daar heel dankbaar voor zijn.

Dat begrip is veel moeilijker op te brengen als een Vis "voelt" dat hij iets niet kan of wil. Dwang en logica hebben meestal geen zin. Zodra hij zich gedwongen voelt, zal hij alles op alles zetten om daar onder uit te komen. De waarde van werk, opleiding of een andere verplichting waarbij de vrijheid van de Vis in het geding komt, zal in 1 klap geen betekenis meer hebben en kan reden genoeg zijn om ergens heel snel een punt achter te zetten. Hij kan dan zo weer verdwenen zijn. Verplichtingen maken Vissen heel creatief. Wanneer ze er geen zin in hebben, verzinnen ter plekke iets geloofwaardig om de verplichting te ontlopen, zonder dat een ander daardoor in de problemen kan komen. Hoe iemand anders daar dan over denkt interesseert een Vis niet. Wanneer hij het gevoel krijgt dat iemand zijn leven probeert in te delen of te beheersen, dan zal hij de betreffende persoon zeker niet serieus nemen. Hij zal dan maar gewoon meepraten om vervelende discussies uit de weg te gaan om uiteindelijk toch gewoon zijn eigen gevoel te gaan volgen. Want een Vis moet zelf ergens achter staan, want anders maak je hem doodongelukkig. Het beste is om de Vis dan gewoon maar even te laten dobberen, anders heb je er helemaal niets aan.

Daardoor kunnen mensen die het, voor hun gevoel, zo goed met de Vis voor hebben, zich mateloos ergeren wanneer ze de Vis niet in hun greep kunnen krijgen. Een Vis heeft van nature de capaciteit om aan te voelen wat goed en niet goed voor hemzelf of een ander is. Van daaruit trekt hij zijn conclusies, die in de meeste gevallen de juiste blijken te zijn, en is vervolgens niet meer om te praten. Echter; lukt dat wel, dan is dat alleen maar om snel van al dat gezeur af te komen en zal het niet lang duren dat de Vis zijn eigen conclusie toch na gaat streven ondanks dat een ander daar andere gedachten over heeft. Voor die gedachten heeft hij echter wel begrip, maar doet er vervolgens helemaal niets mee.

Het wonderlijke is dat Vissen vaak beter terecht komen dan men denkt. Van Einsteins en drugsverslaafden en alles wat daar tussenin zit. Ze zijn geniaal omdat ze met hun sterk ontwikkelde gevoel van alles kunnen verzinnen, maar ze kunnen ook eeuwig op de vlucht zijn. Het zijn kunstenaars in het redden van zichzelf en versierder van alles en iedereen. En dat laatste voornamelijk om de onzekerheid weg te werken.

De wereld van het kind is voor een Vis heel gemakkelijk te doorgronden omdat de Vis nooit zijn kindzijn verliest. Hij voelt zich dan ook meer verbonden met de zorgeloze en fantasievolle werkelijkheid van het kind dan met de ingewikkelde en dwingerige werkelijkheid van de volwassene. Meestal is hij dol op kinderen die zich door een dergelijke ouder volkomen begrepen voelen en een heerlijke jeugd beleven. Als een Vis uw partner is, kunt u volop romantiek verwachten. Vissen kunnen gewoon niet zonder. Maar houd een Vis nooit gevangen. Ze hebben vrijheid nodig, zijn dol op het leven en kunnen vooral niet zonder hun dromen.

Vissen zijn als de zee; prachtig, maar niet te peilen en soms grillig en onbereikbaar.